Domotica & Automatisatie

Domotica en automatisatie
maken u het leven makkelijker

DOMOTICA

DEFINITIE:
Domotica staat voor elektronica in huis. ‘Domus’ (Latijn voor huis) en ‘elektronica’ werden verenigd in één nieuw begrip: domotica. (bron: VEI) Domotica is het geïntegreerd systeem dat alle elektrische toestellen in de woning bedient en beheert, met als doel een verhoging van het comfort, de flexibiliteit, de communicatie, de veiligheid en het rationeel energiegebruik. (bron: VEI)

VOORDELEN:

 • Verhoogt het woon- en leefcomfort.
 • Flexibel: is op ieder moment aanpasbaar aan nieuwe noden zonder in nieuwe bedrading te voorzien. Voor uitbreidingen is dit wel nodig.
 • Veiligheid: door middel van programmering kunnen tal van veiligheidsvoorzieningen worden ingebouwd (bv. aanwezigheidssimulatie of knipperen van verlichting bij inbraak). Ook problemen met de elektriciteit of gas kunnen worden gedetecteerd en gemeld.
 • Rationeel energieverbruik: domotica houdt rekening met de af- of aanwezigheid van de bewoners om de gekoppelde installaties te sturen.
 • Communicatie: domotica kan van op afstand worden bediend, maar kan tegelijkertijd de communicatiemogelijkheden in huis optimaliseren.

SYSTEMEN:

Momenteel zijn er verschillende systemen van verschillende fabrikanten op de markt. Door het toenemend gebruik van domotica groeit evenwel de behoefte aan één standaard. Heel wat fabrikanten bieden hier nu al een oplossing op door een ‘vertaler’ in te bouwen die de eigen standaard omzet naar een andere. Dit laat toe componenten te gebruiken die een andere standaard gebruiken.

 • Geïntegreerd systeem: Verschillende elektrische gebruikers zijn met elkaar verbonden.Eén bedieningspaneel of afstandsbediening volstaat om meerdere toestellen te bedienen.
 • Centraal systeem: alle intelligentie bevindt zich in één centrale eenheid. Dit maakt dat de uitbreidingsmogelijkheden beperkt zijn tot het aantal in- en outputmodules. Wanneer iets mis is met deze centrale eenheid, bestaat het risico dat alle geïntegreerde toepassingen buiten dienst zijn.
 • Decentraal: systeem elk element in het systeem bezit zijn eigen intelligentie. Bij een decentraal systeem is de startkost iets lager, maar de uitbreidingskost hoger. Een gedecentraliseerd systeem is meestal makkelijk uitbreidbaar.

 

AUTOMATISATIE

DEFINITIE:

Voor Van Dale is het eenvoudig: “Automatiseren is het automatisch maken van een proces. Dit met doel ons persoonlijk comfort te verhogen.” Geef nu toe: wat is het meest comfortabel: iedere morgen langs de rolluiken lopen om ze één voor één met de hand op te trekken of met een druk op de knop van de afstandsbediening alle rolluiken in één keer naar de juiste stand laten openen. Dat is wat automatisatie op comfortniveau voor u kan betekenen.

VOORDELEN:

 • Energiebesparing: door bijvoorbeeld de rolluiken of screens op basis van een weersafhankelijke sturing te sluiten bij warm weer houdt u warmte buiten en moet u dus niet gaan koelen. In de winter geldt het omgekeerde: u houdt warmte binnen en moet niet extra verwarmen.
 • Veiligheid verhogen: op vooraf geprogrammeerde tijdstippen kunnen de rolluiken, raamdecoratie… geopend of gesloten worden. Hiermee kunt u bijvoorbeeld tijdens vakanties de indruk van aanwezigheid wekken.
 • Gegroepeerde sturing: een ander voordeel is de mogelijkheid bepaalde groepen van rolluiken, zonwering, raamaankleding… tegelijkertijd aan te sturen. Een groep kan bijvoorbeeld alle rolluiken op de verdieping bevatten, of alle zonwering aan de zuidzijde. Zo kunt u heel eenvoudig één commando op verschillende plaatsen gelijktijdig uitvoeren. De groepen kunnen onbeperkt worden gekozen en kunnen op ieder moment worden bijgestuurd.
 • Scenario’s programmeren: sommige automatische sturingen laten toe om persoonlijke scenario’s in te stellen. Bijvoorbeeld een ideale sfeer om film te kijken door de verlichting en zonwering bij te regelen. Of een vakantiescenario dat alle rolluiken en verlichting via een timer stuurt.  

Wilt u graag wat meer informatie over onze systemen? Neem dan contact met ons op.